بیزینس پلن یک طرح تجاری مکتوب است که اهداف شرکت، به صورت برنامهریزی شده در آن نوشته میشود و به شما کمک می کند برای دستیابی به این اهداف به دنبال راهحل باشید. بیزینس پلن یک ابزار مدیریتی است که این امکان را فراهم می سازد تا نتایج کار خود را تجزیه و تحلیل کنید، تصمیمات استراتژیک بگیرید، امور مالی خود را مدیریت کنید و نشان دهید که کسب و کارتان چه شیوه ای برای اعمال اهداف شرکت دارد. اگر به فکر راه اندازی کسب و کاری هستید و یا اینکه به دنبال یک شریک و سرمایه گذار برای خود می گردید، طراحی بیزینس پلن شانس موفقیت شما را افزایش می دهد.
در طراحی بیزینس پلن به توصیف خلاصه اهداف اجرایی، تولیدات و خدمات، تحلیل بازاریابی، استراتژی بازاریابی، برنامه ریزی مالی و بودجه پرداخته میشود که در ادامه به توضیح کوتاهی درباره هرکدام می پردازیم.

خلاصه اهداف اجرایی
بخش خلاصه اهداف اجرایی شرکت شامل مفهوم بیزینس و تعریف آن، ویژگی های مالی (سود و ضرر)، مقدار سرمایه برای راه اندازی استارتاپ(برای خواندن مقاله استارتاپ بر روی لینک قرمز کلیک کنید)، موقعیت فعلی کسب و کار، ساز و کار قانونی شرکت، زمان تأسیس شرکت، سرمایه گذاران و مدیران، دستاوردهای مهم شرکت، قراردادهای مربوط به توسعه محصولات، نوشتن اهداف و ارزشهای اساسی شرکت است.
تولیدات و خدمات
در این قسمت از بیزینس پلن شرکت به توضیح تولیدات و خدماتی که میخواهد به مشتریان ارائه دهد می پردازد. این بخش شامل قیمتگذاری، طول عمر محصول و مزایای استفاده از محصولات برای مصرف کننده است. از دیگر مواردی که میتوان در این بخش وارد کرد تولید و فرایندهای تولید، حق ثبت اختراعات و همچنین فناوریهای انحصاری شرکت است. همچنین هرگونه اطلاعاتی راجع به تحقیق و توسعه (R&D) می توان به این بخش اضافه نمود.
تحلیل بازاریابی
یک شرکت به ارزیابی صنعت و بازار هدف خود نیاز دارد. در بیزینس پلن مشخص میشود که این بازار رقابتی چگونه است و مدیدان و سرمایه گذاران با در نظر گرفتن نقاط ضعف و قوت شرکت چگونه می توانند شرکت را مدیریت کنند و چه نقشی در این صنعت دارند؟ بیزنس پلن مشتری هدف را مورد ارزیابی قرار میدهد و مشخص میکند که مشتریان از شرکت موردنظر چه تقاضایی برای رفع نیازهایشان دارند. همچنین امکان گرفتن سهم بازار از رقبا را مورد بررسی قرار می دهد.

استراتژی بازاریابی
در استراتژی بازاریابی چگونگی جذب مشتری، چگونگی رسیدن محصولات به دست مشتری،حفظ مشتریان و تبدیل آنها به مشتریان وفادار مورد ارزیابی قرار میگیرد. این بدین معنی است که باید یک روش کاربردی برای توزیع محصولات و تولیدات مشخص شود.
همچنین برنامههای تبلیغاتی، کمپین های بازاریابی و اینکه این کمپینها از طریق چه رسانه ای بهتر مورد بازدید قرار میگیرنددر قسمت استراتژی بازاریابی شرح داده می شود.
برنامه ریزی مالی
برای اینکه شانس تاثیر گذاری بیزینس پلن شما برای سرمایه گذاران بالا برود، باید برنامه ریزی های مالی و پیش بینیهای آینده اعم از سود و ضررهای احتمالی را در بیزینس پلن خود ذکر نمایید. صورت های مالی، ترازنامه ها و همچنین سایر اطلاعات مالی در آن درج شود. بدین سان سرمایهگذاران از جزئیات مالی کسب و کارتان مطلع می شوند و تصمیم گیری برای سرمایه گذاری در شرکت شما برایشان آسان تر می گردد.
بودجه
هر شرکت موفقی نیاز به تعیین کردن بودجه خود دارد. این اطلاعات شامل حقوق و دستمزد کارکنان، رشد و توسعه شرکت، تولید، بهبود روند خدمات رسانی و پشتیبانی، بازاریابی فروش و سایر هزینههای کسب و کار می شود.
چرا باید بیزینس پلن داشته باشید؟
برخی افراد تصور میکنند فقط زمانی احتیاج به برنامه ریزی کاری (بیزینس پلن) دارند که میخواهند وام بگیرند. البته این که در این هنگام باید یک برنامه ریزی کامل و حساب شده داشته باشید درست است، اما طراحی بیزینس پلن چیزی بیشتر از یک زمینه سازی برای تامین مالی است. بیزینس پلن راهنمایی برای کمک به شما در تحقق یافتن اهدافتان است.
دقیقا همان طور که بدون نقشه نمیتوان یک مسیر طولانی را با ماشین شروع کرد، بدون داشتن بیزینس پلن هم نمیتوان کسب و کار خود را آغاز نمود.
بیزینس پلن به طور خودکار موفقیت را به ارمغان نمیآورد، اما به شما کمک می کند تا از برخی عوامل که موجب شکست در کسب و کارتان می شود جلوگیری کنید، مانند کمبود سرمایه و یا فقدان بازار کافی برای ارائه خدمات و محصولات.
در این زمان که بیزینس پلن خود را به تحریر در می آورید، ممکن است نقاط ضعفی در ایده های کسب و کارتان پیدا کنید که با طراحی بیزینس پلن قادر به ترمیم آنها خواهید بود. همچنین ایده هایی را کشف خواهید کرد که میتوانید از آنها کسب درآمد کنید. ایده هایی که قبلا حتی به ذهنتان هم خطور نکرده بود.
تنها با طراحی بیزینس پلن قدرتمند می توانید درباره ایده ها و اهداف خود تصمیم گیری کنید که آیا این اهداف و ایده ها ارزش وقت و سرمایهگذاری شما را دارند؟
